Keyboard ALT + g to toggle grid overlay
Lillian Lin zainteresowała się gotowaniem i pieczeniem, gdy była jeszcze studentką architektury na University of Southern California. Początkowo miał to być tylko sposób na odstresowanie się podczas trudnych i intensywnych studiów, ale wkrótce zajęła się gastronomią zawodowo, łącząc swoje zdolności kulinarne i architektoniczne. Można ją zatem śmiało nazwać architektką kulinarną.
W tydzień po otrzymaniu dyplomu Lillian przeprowadziła się do Tokio, aby tam rozwijać swoje umiejętności projektowania. Niebawem wpadł jej w oko pewien młody człowiek. Gdy Lillian dowiedziała się, że jego ulubionym deserem było ciastko Moto Mont Blanc, postanowiła mu je upiec. Niestety, przepisy udało jej się znaleźć tylko po japońsku i francusku. Właśnie wtedy wpadła na pomysł projektowania w programie AutoCAD przepisów graficznych, które byłyby jasne i zrozumiałe dla każdego na całym świecie. Tak zrodziła się jej strona internetowa The Chef Charette.
„AutoCAD bardzo ułatwia mi stosowanie uniwersalnego języka grafiki, ponieważ mogę powiększyć i dokładnie pokazać jeden składnik, gdy potrzebuję go wyróżnić na tle innych, oraz mogę dowolnie skalować obiekty i zapisywać gotowe bloki, aby w przyszłości ponownie z nich korzystać” — mówi Lillian. „Gdy przechodzę do gotowania na podstawie tych przepisów, staram się wyobrazić sobie przede wszystkim wygląd. Dużo myślałam o instrukcjach firm IKEA lub Lego i wspominałam, jak sama korzystałam z nich jeszcze jako dziecko. Teraz mam własną kuchnię CAD i bardzo się cieszę, że mogę ją wszystkim pokazywać”.
Sałatka edamame z jajkami w koszulkach, wiosenna sangria z sake, pierożki gyoza z krewetkami i shiso — Lillian wciąż dodaje kolejne przepisy na stronie The Chef Charette, a AutoCAD jest niezbędnym składnikiem każdego dania.