ZARZĄDZANIE KONTAMI DLA ADMINISTRATORÓW

przypisywanie użytkowników do produktów autodesk


Na koncie w portalu Autodesk Account administratorzy mogą przypisywać dostęp do produktów i usług lub usuwać przypisanie dostępu, gdy tylko to konieczne. Przypisywanie dostępu może się odbywać na trzy sposoby:

  • Według produktu. Administratorzy wybierają produkty i przypisują do nich użytkowników.
  • Według użytkownika. Administratorzy wybierają użytkowników i przypisują do nich produkty.
  • Według grupy. Administratorzy tworzą grupy i przypisują produkty do całej grupy.
    Uwaga: administratorzy stosujący klasyczne zarządzanie użytkownikami mogą przypisywać produkty i usługi oraz usuwać ich przypisanie tylko według użytkownika. Zobacz temat Przypisywanie produktów i usług oraz usuwanie przypisania w ramach klasycznego zarządzania użytkownikami.

Uwaga: przyznawaniem dostępu użytkownikom i odbieraniem go mogą zarządzać główni oraz pomocniczy administratorzy i administratorzy SSO. Aby dowiedzieć się więcej na temat ról administratorów, zobacz temat Role administratora w zarządzaniu użytkownikami.


Przypisywanie użytkowników i usuwanie przypisania według produktu

Po zaproszeniu użytkownicy są wyświetlani w sekcji Według produktu. Użytkowników możesz przypisywać pojedynczo lub zbiorczo, korzystając z pliku CSV.

Przypisywanie pojedynczych użytkowników lub usuwanie przypisania

  1. Zaloguj się na konto w portalu Autodesk Account pod adresem manage.autodesk.com.
  2. Wybierz sekcję Zarządzanie użytkownikami > Według produktu.
  3. Wybierz produkt, aby wyświetlić aktualnie przypisanych użytkowników.
  4. Aby przypisać użytkowników, kliknij przycisk Przypisz użytkowników.
    1. Wprowadź adres e-mail każdego użytkownika.
    2. Kliknij przycisk Przypisz, aby przypisać wszystkie produkty, lub kliknij przycisk Dostosuj, aby wybrać poszczególne pozycje.
  5. Aby usunąć przypisanie dostępu do produktu i wszystkich usług, kliknij przycisk Usuń przypisanie obok użytkownika, któremu chcesz odebrać dostęp.
    Możesz wybrać produkty, do których dostęp chcesz odebrać. Kliknij strzałkę z prawej strony użytkownika, usuń zaznaczenie pól odpowiadających usługom, które chcesz usunąć, i kliknij przycisk Zapisz zmiany.

Przypisywanie użytkowników zbiorczo

  1. Przygotuj plik CSV zawierający listę użytkowników, których chcesz zaimportować i przypisać.
    • Każdego użytkownika dodaj w osobnym wierszu.
    • Dodaj trzy kolumny: Imię, Nazwisko i Adres e-mail.
    • Do użytkowników, którzy mają już dostęp do wybranego produktu, nie zostanie przypisane kolejne stanowisko.
  2. Zaloguj się na konto w portalu Autodesk Account pod adresem manage.autodesk.com.
  3. Wybierz sekcję Zarządzanie użytkownikami > Według produktu.
  4. Wybierz zespół i produkt.
  5. Kliknij przycisk Przypisz użytkowników.
  6. Jeśli nie chcesz przypisywać wszystkich uwzględnionych pozycji, kliknij przycisk Dostosuj, a następnie wybierz poszczególne pozycje lub usuń ich zaznaczenie.
  7. Wybierz kartę Importuj, aby przypisać, a następnie kliknij przycisk Przekaż plik CSV. Podczas przekazywania pliku możesz kontynuować pracę. Po zakończeniu importu otrzymasz powiadomienie.

Przypisywanie produktów i usuwanie przypisania według użytkownika

  1. Zaloguj się na konto w portalu Autodesk Account pod adresem manage.autodesk.com.
  2. Wybierz sekcję Zarządzanie użytkownikami > Według użytkownika.
  3. Wybierz użytkownika, aby wyświetlić produkty, które możesz do niego przypisać.
  4. Wybierz produkt.
  5. Aby przypisać dostęp do produktu:
    • Kliknij przycisk Przypisz, aby przypisać wszystkie usługi produktowe.
    • Kliknij strzałkę obok przycisku Przypisz, aby wybrać produkty do przypisania. Wybierz odpowiednie pozycje i kliknij przycisk Zapisz zmiany.
  6. Aby usunąć przypisanie dostępu do produktu:
    • Kliknij przycisk Usuń przypisanie, aby odebrać dostęp do produktu i wszystkich powiązanych z nim pozycji.
      Uwaga: dostępu do produktów przypisanych domyślnie lub według grupy nie można odebrać z poziomu sekcji Według użytkownika ani Według produktu.
    • Aby wybrać produkty, których przypisanie ma zostać usunięte, kliknij strzałkę obok przycisku Usuń przypisanie. Usuń zaznaczenie pozycji, które chcesz usunąć, i kliknij przycisk Zapisz zmiany.

Przypisywanie produktów i usuwanie przypisania według grupy

Grupy umożliwiają porządkowanie produktów i ich przypisywanie wielu użytkownikom jednocześnie. Zamiast przypisywać osoby do produktów pojedynczo, możesz zebrać użytkowników w grupy i przypisać dostęp do produktów używanych przez członków tych grup. Przykładowo do grupy architektów możesz przypisać program AutoCAD. Do grupy obejmującej inżynierów budownictwa możesz natomiast przypisać programy Civil 3D i Navisworks Manage. Aby dowiedzieć się, jak tworzyć grupy i zarządzać nimi, zobacz temat Zarządzanie grupami.

 

Aby przypisać grupę do produktów lub usunąć przypisanie:

  1. Zaloguj się na konto w portalu Autodesk Account pod adresem manage.autodesk.com.
  2. Wybierz sekcję Zarządzanie użytkownikami > Według grupy.
  3. Wybierz grupę.
  4. Kliknij przycisk Wyświetl przypisania.
  5. Aby przypisać dostęp do produktu, kliknij przycisk Przypisz.
  6. Aby usunąć przypisanie produktu, kliknij przycisk Usuń przypisanie.

Uwaga: podczas przypisywania produktów do grupy liczba dostępnych stanowisk musi wystarczyć dla wszystkich jej członków.


Need help?

Tell us about your issue and find the best support option.